Túlzott fények, pompás díszlet, elektronikus zene Ausztrália és maga Madonna. Talán 2019-ben így lehetne a legrövidebb módon összefoglalni az idei Eurovíziós dalfesztivál lényegét és létezését. A legfontosabb pedig, amit idén is igyekeznek hangsúlyozni: ne politikai pártokra, és ideológiákra, hanem dalokra szavazzunk a verseny során.

Az idei sztárfellépő Gal Gadot mellett Madonna lesz

Jómagam 2005- óta vagyok aktív nézője a megmérettetésnek, ami szinte minden évben újjal és szokatlannal tud kecsegtetni. Habár 12 évesen még alig beszéltem angolul, kívülről fújtam Helena Paparizou akkori nyertes slágerét, és beleszerettem az egész entitásba, mert tetszett az ötlet, hogy előítéletek nélkül három perc alatt kell meggyőzni többmillió embert arról, hogy az adott előadó nyerni jött. A csavar persze benne, hogy nem beszédet mondasz az érdemeidről, szerencsére ennél egy univerzálisabb nyelvről szól a megmérettetés: a zenéről. Sokan perifériára helyezték a versenyt és közröhej tárgyaként beszélnek róla, viszont ha egy kis energiát fordítunk rá munka után, vagy egy esős vasárnapi délutánon csodálatos és váratlan dalokra és üzenetekre bukkanhatunk a verseny mögött. Így az Eurovizió jegyében gyűjtöttem össze egy csokorba az idei versenyzők közül a személyes kedvenceimet, hogy lássuk, többről van szó, mint csupán szivárvány színű és országzászlók lobogtatásáról, vagy a csodálatos Tel-Aviv-ról.  

1956 óta rendezik, az egyre csak terbélyesedő verseny történelme során többek között az ABBA együttes és a Katrina and The Waves formáció, vagy az utóbbi évben második helyen végzett énekesnő Eleni Foureira a megmérettetésnek is sokat köszönhet, viszont az évek során befutott előadók is képviselték hazájukat, mint például a Cascada, Bonnie Tyler, Celine Dion a Blue vagy idén Darude. Az idei nagyágyú Justin Timberlake után Madonna lesz, amit hosszas huza-vona után végre megvalósítanak, és a szombati döntőn előben fog fellépni a legendás énekesnő. De mit tudnak mutatni a versenyzők. Derítsük ki!

Luca Hänni - She got me (Svájc)

Luca Hänni

A tavalyi évben szépen szerepelt Svájc, bár az előző soft rock hangzást idén mintha, messziről elkerülték volna, és a népszerű latin vonalat kapták el a 24 éves induló, Luca Hänni-val. Húz is a szívem felé, hiszen az ő dalát hallottam legelőször az idei versenyfelhozatalból. A fiatalember a “Deutschland sucht den Superstar” kilencedik évadát nyerte meg, akkor 17 évesen. A műsort követően az Universal Music Records kötött vele szerződést, és első kislemezét is kiadta, amin a Modern Talking egyik felével, Dieter Bohlen-nel közösen dolgoztak, aki a tehetségkutató egyik zsűritagja is, ami pedig a német slágerlisták első helyéig kúszott fel. Luca igazi zenei géniusz hiszen önmagától tanult meg gitározni, illetve dobon és zongorán játszani. Érdekesség, hogy eredetileg kőművesnek tanult a srác, a zenei karrierje beindítása érdekében viszont otthagyta az iskolát, alig 16 évesen. Az Euróvizió versenye is közel állt eddigi karrierjéhez, hiszen 2017-ben ő közölte országának szavazatai arányát a bejelentkezés alkalmával. A dal címe, amivel versenyez: She got me, ami nemrég jelent meg a listákon is.  

“Az egész élet arról szól, hogy keresed azt a valakit, akivel táncolhatsz, aki felpezsdít, szükséged van rá, hogy azt érezd a világ tetején vagy, és boldoggá tegyen. Erről szól a dal, hogy milyen is az, amikor ez a személy az életedben van” - nyilatkozta a dallal kapcsolatban az énekes. 

A produkcióról, amelyet a elődöntőben, és most már a döntőben előadnak, annyit elárult, hogy egészen különbözni fog a klipben látott hangulattól, képi világtól, és valami újjal szeretnének előrukkolni. A verseny történelme során szinte példa nélkül megkerülhetetlen, hogy egy-egy darabot ne hasonlítsanak egy másik, versenyben már feltűnt dallamhoz. A tavalyi év nagy nyertese Eleni Foureira és az általa előadott Fuego című szerzeményt, több tónusában hozták párhuzamba a She got me dallamaival. Hogy ebből mennyi igaz, azt döntsük el mi magunk.

  

Tamta - Replay (Ciprus)

Tamta

A félig grúz félig görög felmenőkkel és állampolgársággal rendelkező énekesnő Ciprus színeiben indul neki a versenynek, nem is kis eséllyel. Az elődöntőt Tamta nyitotta, nem kis fejtörést adva a többi versenyzőnek. Az énekesnő amellett, hogy tehetséges, hiszen a görög X-Factor zsűrijének tagja, és maga is egy tehetségkutatóban tűnt fel, ahol kis híján csúszott le, hogy megnyerje a showt, hihetetlen életutat tudhat magáénak. Rendkívül fiatalon, alig 15 évesen házasodott meg, és nem sokkal később világra is hozta első gyermekét. Igaz, a frigy 6 év után véget ért, gyermekével együtt pedig átköltöztek Görögországba, ahol takarítónőként kezdett el dolgozni. Az egyik családtagja javasolta neki, hogy menjen el egy meghallgatásra a műsorba, ami be is vált. A karrierje beindult, aminek eredménye 3 stúdió album, 2 színházi szerep és egy filmszerep is. Az énekesnőtől sem áll távol az Euróvizió, hiszen eredetileg 2009-ben ő képviselte volna Görögországot a versenyen, de az utolsó pillanatban Kalomira és a Secret Combination. Tavaly pedig a Fuego kapcsán -amit ismét meg kell említeni - merült fel a neve Foureira és Helena Paparizou mellett, hiszen ő is versenyben volt a dalért, amit aztán az előbbi adott elő. A 38 éves énekesnő sikeresen bekerült a döntőbe, így érte is szurkolhatunk szombaton.  Az előadás után annyit mondott: "Nagyon féltem."

Duncan Lawrence - Arcade (Hollandia)

Duncan Laurence

Az abszolút befutó idén a videómegosztókon kétségtelenül a holland induló, Arcade című dala, amit a jóképű előadója és a zongora csak még jobban javítja a színpadi előadást. A szemtelenül fiatal, alig 25 éves énekes 5 éve aktív, a holland The Voice szériájának ötödik évadában tűnt fel. Amellett, hogy tehetséges énekes, zongorán is játszik, amit a színpadi előadásában is megnézhetünk, emellett dalszerzőként is tevékenykedik. A dalt elmondása szerint ugyanúgy szeretné előadni, ahogy azt megírta:
“Csak ültem a zongora mögött, és a dal megírta magát. Külön hangsúlyozom, hogy nem szintetizátor, hanem zongora volt. Remélem, hogy így esély nyílik arra, hogy az a rengeteg ember meghallgassa a dalt, és meghallgassa a történetet, ami mögötte van.” 

Hollandia indul a legnagyobb eséllyel idén a véleményeket olvasgatva győzelemre, és közel 40 év után talán ismét otthont adhatnak a versenynek, immáron ötödszörre?  

Chingiz - Truth (Azerbajdzsán)

Chingiz

Amikor a narancs – az Eurovízión piros szőnyeg helyett ezen vonulnak fel a versenyzők - szőnyegen mikrofonvégre kapták Chingiz-t, az azerbajdzsáni énekest, egy dolog tűnt fel, mikor az angol riporter kérdezte a dalról: nem beszél angolul. A nyelvi nehézségek ellenére tolmács segítsége nélkül, angolul adja elő Truth című dalát a versenyen. 
Chingiz Moszkvában született, de 6 évesen a családjával Bakuba költöztek. Az idén 28 éves énekes több tehetségkutatóban is feltűnt, az egyiket 2007-ben nyertesként fejezte be, de igazán csak a The Voice ukrán verziója indította be a karrierjét 2016-ban. A versenyző énekesként, de dalszerzőként is tevékenykedik, illetve többek között gitáron is megtanult játszani. Eddig ugyan nem jelent még meg stúdió albuma, az elmúlt évben 4 kislemezt adott ki, nagy sikerrekkel. A dallal és az előadással kapcsolatban elmondta, hogy mindenképpen szeretné a pozitív és a kellemes légkört erősíteni a produkció során. Az hangpróbák jól sikerültek, és bízik benne, hogy a gyakorlással egyre csak jobb, és jobb lesz az színpadon. Mi bízunk benne! 

John Lundvik - Too Late for Love (Svédország)

John Lundvik

Az elmúlt évek tapasztalatai mutatják, hogy az elmúlt években a svédek mindig erős indulót küldtek a fesztiválra, eszükbe juthat a 2010-es nyertes Loreen, vagy pár évvel később a szinte himnusszá kinőtt Heroes előadója Mans Zelmerlow. A svédek emellett a zenetörténelem során is bizonyította, hogy jövünk nekik eggyel például Avicii, Robyn, a néhai Swedish House Mafia, Neneh Cherry, Dr. Alban és az ABBA miatt is. Amikor rákerestem az ország versenyzőjére, leesett az állam. John Lundvik és a Too late for Love című dala hallatán nem is tudtam másképp reagálni, de ne szaladjunk előre.
A 36 éves londoni születésű Lundvik 2010 óta zenél, előtte versenyszerűen atletizált, és országos bajnokságokat nyert meg. A karrierjét erősen megalapozta az, hogy ő komponált egy dalt Victoria hercegnő és Daniel Wrestling esküvőjére. Innen egyenes út vezetett a sikerhez, néhány film zenei betétjéért is felelős, köztük az Empire című sorozat jó pár epizódjának is ő szerezte a zenéjét. Emellett nem csak a saját országáért izgulhat, hiszen az angol induló Bigger than Us című daláért egy az egyben ő felelős, mivel nem csak a dalszöveget, de a dallamot is ő komponálta. A Too late for Love saját bevallása szerint eléggé kilóg az eddigi svéd dalok közül, hiszen balladaként kezdődik, amit egy popos hangzás követ, végül pedig egy gospel szóló zár. Az egyik legesélyesebb nyertesek között emlegetik, és meg is éri rá fogadni, hiszen az Eurovizíós Dalfesztivál oldala szerint 7% esélye van annak, hogy visz mindent. Ítéljünk, és fogadjunk! Mindenképp érdemes odafigyelni rá.