Hollywood a színészek, rendezők és a filmszeretők Mekkája, az Élet maga viszont az, ahol tagadhatatlanul keveredik a humor és a dráma, mind az életben, mind a filmvásznon. Az alábbi listában szereplő nevek mind remek művészek és színészek voltak életükben, tragikusan rövid létük során azonban annál többet tettek azért, hogy a filmszeretők méltóképp emlékezzenek rájuk.   

Kevin Smith 

Kevin Smith 

A név hallatán sokan először a Jay és néma Bob néma párjára, a rendező Kevin Smithre asszociálhatnak, ám a kilencvenes évek végén létezett egy sikeres jövő előtt álló harmincas éveiben járó színész is, szintén ezzel a névvel. Kevin Smith leghíresebb szerepe a 90-es évek végén a Xéna és a Hercules című sorozatban volt, a néhol gonosz, néhol vonzó Árészt, az alvilág urát játszotta el. A jóképű színész Új-Zélandon született, amellett, hogy képernyőn és színházban is játszott, tehetséges zenészként is remekelt. Érdekesség, hogy a hatalmasat bukott, ám idővel kultfilm státuszba avanzsált szuperhősfilm, a Fantom főszerepét eredetileg neki szánták, ám később Billy Zane-hez vándorolt a szerep 1996-ban. 2002 elején a színész Kínába utazott, hogy felkészüljön első nagy hollywood-i filmszerepére, hiszen a Bruce Willis és Monica Belucci főszereplésével forgatott, Tears of the Sun egyik címszerepét kapta meg. Idő közben Smith még szerepelt, és leforgatta a Warriors of Virtue 2., egy kínai-amerikai kooprodukcióban készült filmet, és mint később kiderült, ez volt egyben az utolsó is, hiszen a forgatási szünetben véletlenül leesett az egyik díszletről és több emeletet zuhant, majd súlyos fejsérüléseket szenvedett. A színész kómába esett, és 2002 februárjában hunyt el. 

John Ritter  

 

John Ritter

Az Emmy- és Golden Globe díjas színész főleg tévés szerepei tették ismertté, néhány meghatározó sorozat és film is a nevéhez köthető, mint például a tengeren túlon népszerű Three’s Company, a Hooperman vagy egyik utolsó szerepe a Tapló télapóban. Közel 100 filmben szerepelt élete során, de színházi színészként is remekelt különböző Broadway darabokban. 2002-ben indult az 8 Simple Rules, magyarul - érthetetlen módon - Pimaszok, avagy kamaszba nem üt a mennykő című sorozat, ahol Ritter mellett Katey Sagal, Kaley Cuoco és David Spade is állandó szereplőként játszottak. A sorozat első két évada szépen teljesített az ABC csatornáján, ami nagy részben Ritter játékának és jelenlétének volt köszönhető, annak ellenére, hogy a második etapban csupán 3 részben játszott. 2003-ban alig egy héttel 55-dik születésnapja előtt szívrohamot kapott, és elhunyt. Érdekesség, és egyben a sors iróniája, hogy rosszulléte után ugyanabba a kórházba szállították, ahol a színész született. A sorozat Ritter halála után még egy évadot élt meg, és 2005-ben ért véget.  

Brandon Lee  

Brandon Lee

Brandon Lee a méltán híres színész, harcművész Bruce Lee gyermekeként látta meg a napvilágot. Alig 8 éves volt, mikor édesapja agyi ödéma miatt életét vesztette, alig 32 évesen. Brandon Lee apjához hasonlóan színtén színész lett, és ironikusan rövid, de annál tartalmasabb életutat járt be. A 80-as években különböző, B-kategóriás filmekben tűnt fel, Bruce Lee-hez hasonlóan a harcművészetről szóló filmekben és sorozatokban tűnt fel, mint a Kung-fu, David Carradine oldalán, vagy a 90-es években A leszámolás Kis-Tokióban, Dolph Lundgren mellett. Rövid karrierje során a legnagyobb, és egyben utolsó sikere A holló című film volt, amelyben a címszereplőt alakította. A történet egy népszerű képregényen alapul, azonos címmel. Lee a forgatás közben sérült meg, mivel véletlenül éles lőszert használtak az egyik kellék fegyverhez, amely elsült, és fatális sérülést okozott a színésznek. 1993. Március 31-én hunyt el. Halálakor a film közel 80%-át készítették el, így a színész hirtelen halála miatt újraírták a forgatókönyvet, és elsők között használtak CGI technológiát. Egy kis érdekesség, hogy a fim során Lee halálát követően Chad Stahelski volt az egyik dublőr, akinek a fejére a színész arcát montírozták. Stahelski felelős a John Wick széria rendezéséért is egyben.  

Chris Farley 

Chris Farley

Chris Farley mondhatni talán azon színészek közé tartozik, akiknek igazi személyisége szöges ellentétben állt azzal, akit a közönség felé mutatnak. Igazi nevettetőként marad meg a filmtörténelemben, aki remek komédiákat hagyott hátra, mint a Tommy Boy, vagy a Beverly Hills-i Ninja. Adam Sandler, Rob Schneider és David Spade társaságában csatlakoztak a legendás Saturday Night Live csapatába, Farley 1990 és 1995 között szerepelt rendszeresen a showban. Sandlert és Farley-t egyébként obszcén viselkedésük miatt 5 év után egész egyszerűen kirúgta az NBC csatorna. Farley több, legendás filmben is vendégszerepelt, mint a Csúcsfejek, a Wayne világa vagy a Billy Madison. Hirtelen bekövetkezett 1997-es halála miatt több projektje is félbeszakadt. A Shrek című animációs filmben a fő karakter hangját kölcsönözte volna, viszont a munkálatok csak 85%-ban voltak készek, így Mike Myers-t kérték meg, hogy újra szinkronizálja az egész filmet. Emellett a pletykák szerint Sandler már a 90-es évek közepén elkezdte a Nagyfiúk forgatókönyvét, és Kevin James szerepét eredetileg neki szánta, viszont a színész halála miatt félrerakta az filmet. Farley életéről 2015-ben dokumentumfilm is I Am Chris Farley címmel. 

Nicole DeHuff  

 

Nicole DeHuff és Blythe Denner

A színésznő neve talán nem sokaknak cseng ismerősen, de ha megemlítem az Apádra ütök című filmet, akkor talán derenghet valami. Nicole DeHuff tragikusan rövid életéből talán a leghíresebb szerepe, amit alig 25 évesen kapott meg, Deborah Byrnes, Robert DeNiro karakterének másik lánya az Apádra ütökben, akinek az első rész során több összetűzése is volt Ben Stiller figurájával. DeHuff több, ismert televíziós sorozatban is feltűnt, mint a CSI: A helyszínelők, Monk – A flúgos nyomozó, vagy Sally Field oldalán A törvényszék című szériában. DeHuff alig 30 évesen vesztette életét tüdőgyulladásban, ami megelőzhető lett volna. Orvosai félrekezelték, és ez okozta a színésznő halálát. 2006-ban, egy évvel DeHuff halála után jelent meg utolsó filmje, amiben szerepelt, az Unbeatable Harold, aminek írója és rendezője a színésznő férje, Ari Palitz volt.  

Brittany Murphy  

 

Brittany Murphy

Brittany Murphy a kedvenceim közé tartozott és tartozik. Filmjeinek sokszínűsége tükrözi Murphy színészi játékának skáláit. A kilencvenes évek elején kezdte a színészi karrierjét, különböző sorozatokban tűnt fel, így láthattuk a Murphy Brown, A dumagép, vagy az Ötös fogat egy-egy epizódjaiban is. Élete során közel 40 filmet készített, ezek között olyan kultfilmekkel, mint az Oscar-díjas 8 mérföld Eminem oldalán, Ne szólj száj! Michael Douglas-szel vagy a Spinédzserek Alicia Silverstone mellett. Amellett, hogy tehetséges színésznő volt, mind vásznon, mind a színházban, még a zenében is remekelt. Murphy zongorán és trombitán is játszott, valamint Paul Oakenfold-nak is felénekelte az A Lively Mind című albumának első kislemezét, a Faster Kill Pussycat-et. A színésznő utolsó befejezett filmje a Something Wicked, amelyet öt évvel halála után mutattak be. Brittany Murphy 2009. decemberében hunyt el 32 évesen, tűdőgyulladásban.  

Heath Ledger  

Heath Ledger

Ő talán azon színészek egyike, akit senkinek sem kell bemutatni. Ha kell hősszerelmest játszik a Lovagregényben, lázadó tinit a 10 dolog, amit utálok benned-ben, vagy gyilkos őrültet A sötét lovag-ban. És a legjobb szerepeit még nem is említettem. Az ausztrál színész 17 évesen döntötte el, hogy színész lesz, és be is jött neki, hiszen a 2000-es években rögtön Mel Gibson mellett találta magát A hazafi című filmben, majd az említett 10 dologban Julia Stiles oldalán. Mindkét film kasszasiker lett, Ledgernek pedig nem volt megállás. Az első szakmai elismerését az Ang Lee által komponált Brokeback Mountain hozta el számára, és be is gyűjtötte első Oscar-jelölését Ennis Del Mar szerepéért. A film nem csak a kritikusok, de a nézők tetszését is elnyerte, hiszen 170 millió dollárt hozott a konyhára. Christopher Nolan 2005-ben új életet lehelt a Batman szériába, és 2008-ban magával hozta Ledgert, aki teljes átszellemüléssel adta át nekünk az új Jokert A sötét lovag című filmben. Terry Gilliam irányításával kezdték el forgatni a Dr. Parnassus és a képzelet birodalma című filmet, amely Ledger utolsó munkája is egyben. A színész váratlan halála 2008-ban feladta a feladatot a készítőknek, de Jude Law, Colin Farrell és Johnny Depp szereplésével átírták a forgatókönyvet, így egy évvel később be is mutatták azt. 2009-ben Ledgert posztumusz Oscar-díjjal jutalmazták A sötét lovagban nyújtott játékáért, 2017-ben pedig egy dokumentumfilmet készítettek a színész életéről, I Am Heath Ledger címmel.