Az olvasás szerves része az életünknek, legyen akár a hírek fellapozásáról szó, akár a tejes doboz oldalán levő szöveg, vagy ha feliratos filmet nézünk. Az információcsere talán legmeghatározóbb módja olvasás, amely nem csak képesség, de az elménk pallérozásának egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módja. Ha pedig egy havas szerda délutánon, vagy egy vasárnapi esős reggelen olvasni támad kedvünk, veselkedjünk neki a könyvtárnak és ne habozzunk olvasni. Íme néhány ajánlás és vélemény, hírességek és kedvenc könyveik.

Bill Murray

Talán ő az a színész, akit senkinek se kell bemutatni, hiszen legalább egy filmet mindenki ismer tőle. A különc színészről aki még különösebb dolgokat csinál, egyszer Matt Damon beszélt, egy interjú során.

„Csak egy rövid sztori, ami megesett velünk. Épp Berlinben szálltunk le, ahova a berlini filmfesztivál miatt utaztunk el. A fesztivál másnap kezdődött, aznap pedig egész nap interjúkat adtunk, tényleg, nagyon kimerítő volt. Délután öt óra volt, éppen a feleségemmel tartottunk a hotelbe, hogy pihenjünk egy kicsit, hétre pedig vacsora volt megbeszélve. Egész nap nem ettünk semmit, így az egész stáb összegyűlt kajálni az étteremben. Egyszer csak Bill megjelent, és elkezdi: Azt hiszem a mai vacsit kihagyom. Azt kérdeztem egyből, hogy nem érzed jól magad, esetleg az időeltolódás viselt meg ennyire? Erre azt válaszolta: Nem, azt hiszem elmegyek Prágába. Nem hittem el, komolyan Prágába akarsz menni? Azt válaszolta, igen, pont elérem a vonatot. A vonatot? - válaszoltam – mégis hogy, Berlinben vagyunk, nagyon messze van, hisz én éltem is egy időben Prágában. Erre visszaválaszolt: Áh, csak 5 óra az út. Egy óra múlva indul a vonat. Próbáltam meggyőzni, hiszen másnap reggel 9-kor ismét interjúk sora várt ránk. Ha most elindulsz éjfélre jó eséllyel odaérsz, mégis hogy? Bill válasza: Igen, értem. De még sosem voltam Prágában.”

 

Bill Murray az Elveszett jeletésben


Murray ugyanilyen megfontoltan nyilatkozott kedvenc írása kapcsán.

„A kedvenc íróm mindenképp Mark Twain. Okos és vicces. A Huckleberry Finnben van egy fejezet, amiben Tom Sawyer színre lép, hogy megmentse Jimet, nagyon szórakoztató. De ha a kedvenc könyvemről van szó, a válasz Laurens Van Der Post két kötetes A Story Like the Wind és a A Far Off Place könyvek. Régebben nagyon kedveltem a The Plague-t Albert Camus-tól”

Lady Gaga


Az immáron Oscar-díjra jelölt színész-dalszerző-énekesnőről sokat elárul, hogy mennyire közel áll hozzá az irodalom, hisz dalszövegeit versként írja, és szerzi. A legjobb női főszereplő mellett a legjobb betétdal kategóriában is, Mark Ronson-nal egyetemben nyertek jelölést a „Shallow”-ért. A zenéhez és a dalszerzéshez kötődő viszonyáról vallott Stephen Colbert-nek:

 

Lady Gaga

„A színészet mindig is közel állt hozzám, de rájöttem, hogy nem fog menni, amikor mindig bénáztam és elszúrtam a meghallgatásokat. De egyszer szerepeltem a Maffiózokban, az egész körülbelül 3 másodperc volt...13 éves korom óta írok dalokat, 4 éves korom óta játszom zongorán. Az akkori énektanárom kérdezett akkoriban rá, hogy nem írok dalokat? Azt válaszoltam félénken, hogy de, próbálkozom. Eljátszom a dallamot a zongorán, hozzáírom a verset, a költeményt, és megpróbálom összerakni, hogy zene legyen belőle. Ő bátorított arra, hogy írjak dalszöveget. Ekkor 13 évesen írtam az egyiket...hangsúlyozom 13 voltam: Hogy találjam meg az utat, hogy újra tudjak szeretni? Jézusom, mit tudtam én még 13 évesen a szerelemről? „

Ha kedvenc könyvéről kérdezik, ott pedig csak egy válasz lehetséges: „Letters to a Young PoetRainer Maria Rilke tollából.

Rachel McAdams

A mindig szomorú szemű színésznő kétségtelenül nagy tehetség, elég ha csak a Szerelmünk lapjait, vagy az egyszerűen zseniális Spotlight-ot említjük. Emellett pedig nem feledkezünk meg a tényről, hogy ő Regina George. Érdekesség a kanadai színésznővel kapcsolatban, hogy gyermek-és fiatalkorában versenyszerűen műkorcsolyázott, egyetemi évei alatt, pedig egy McDonalds étteremben dolgozott majdnem három évig. 2006-tól pár évig szünetet tartott, emiatt pedig olyan szerepeket és filmeket utasított vissza, mint az Ördög Pradát visel, a Casino Royale, vagy a Mission Impossible III. A 2010-es években visszakerült a filmvilágba, így a Sherlock Holmes-ban, a Richard Curtis által írt About Time-ban, vagy Harrison Ford oldalán az Ébredj velünk-ben is bizonyíthatta képességeit. Sokoldalúságát és változatosságát jól jellemzi, mikor McAdams-et egy intejúban a kedvenc könyvéről kérdezték:

Rachel McAdams

„Nem túl gyakori, hogy egy könyv megnevettessen, de David Sedaris-nak sikerült. Könnyesre nevettem magam. Elérkeztem arra a pontra, hogy nem merem nyilvános helyen olvasni a könyvét, mert az emberek azt gondolnák, hogy éppen egy idegösszeroppanáson megyek keresztül a szemük láttára. A When you are Engulfed in Flames esszégyűjteményében olyan furcsa és fájdalmas dolgokban is megtalálja a humort, mint egy hét egy furcsa bébiszitterrel, vagy az édesanyja halála”

Donald Glover

Ő az az ember, akinek a neve és a személye mellett manapság igen nehéz elmenni. Elég ha színészi pályafutását tekintve említjük a Mentőexpedíció című filmet, amiben kevés játékidő jutott, de annál fontosabb szerepe volt a filmben. Az Atlanta című sorozat pedig sok díjat hoztt neki, így polcán ott sorakoznak az Emmy és a Golden Globe díjak is. Nem mellesleg a pénztáraknál elhasaló, de annál karakteresebb Solo-ban osztották rá Lando Calrissian szerepét, vagy az idén a mozikba kerülő Oroszlánkirály remake-ben ő adja a felnőtt Simba hangját. Emellett a zeneiparban is, Childish Gambino néven meghatározó jelenséggé nőtte ki magát, elég ha a This is America sokat mondó klipjére és szövegére gondolunk.

Donald Glover

Rá viszont a könyvek vannak nagy hatással:

"Rendkívül megszállott vagyok azon könyvek iránt, amelyek Asperger szindrómás gyerekekről szólnak. Érdekesnek találom, ahogy ők gondolkodnak, és azt ahogy a világot látják, így gondolom hasonlóan gondolkodom. Mark Haddon, The Curious Incident of the Dog in the Night Time című könyve egyszerűen szuper...”

Hugh Grant

A tavalyi évben sokaknak visszalopta magát a szívébe a A Very English Scandal című minisorozat főszerepével, ahol Jeremy Thorpe politikus életét mutatta be és játszotta el. Hugh Grant ötvenes éveiben jöttünk rá, hogy valójában minden megnyilvánulása annyira jelentőségteli, kifinomult, és angol, amennyire ő csak lehet. Legutóbb a Florence Foster Jenkins című önéletrajzi filmben forgatott Meryl Streep-pel, akiről a következő jellemzést adta.

„Olyan mintha Roger Federerrel teniszeznél”

Hugh Grant és Ben Whishaw az A Very English Scandal-ban

Grant a GQ-nak adott interjúja alkalmával a lehető legnagyobb szarkazmussal vallott karrierje állomásairól és filmjeiről, többek között a Négy esküvő és egy temetés, a Notting Hill, a Bridget Jones naplója vagy az Értelem és érzelem.

„Amikor elolvastam a forgatókönyvet(Négy esküvő és egy temetés), azt hittem tévedés történt, ezért felhívtam a menedzseremet, hogy megkérdezzem, biztos nekem akarták ezt küldeni, ugyanis ez egy nagyon jó forgatókönyv...igazából ez egyszer tényleg megtörtént, hogy tévedésből küldtek el egy forgatókönyvet, később bevallották, hogy -Oh igen, ezt nem neked akartuk küldeni, hanem Tom Cruise-nak, ez volt ugyanis a Jerry Maguire… Amikor olvasópróbán voltunk akkor láttam, hogy a rendező kedvel engem, de az író ki nem állhat, ő volt Richard Curtis… Curtis nagyon nem volt elégedett a személyemmel, sokkal inkább olyasvalakit képzelt el a szerepre, mint amilyen ő maga valójában. Richard írása mindig nagyon romantikus, ez az igazi kulcs a műveihez, mindig nagyon vicces, és humoros, szórakoztató, de leginkább romantikus, ez pedig azért lehetséges, mert Richard maga nagyon is romantikus ember... Le sem tagadhatná, hogy ő írta.”

Grant egyik kedvenc könyvét még Twitteren is ajánlotta, ami annyira bejött, hogy azóta Hugh Grant ajánlásával promotálják a könyvet.

Asia Mackay „Killing it című könyvéről a következőt írja:

„Egyszerűen idegesítően briliáns, és vicces első regény...Van valaki, aki könyvet szeretne olvasni?...Ezt próbáljátok ki.”

 

Amennyiben Te is szeretsz olvasni, és közösségre vágysz, várunk szeretettel itt!