„Mindenki híres lehet 15 percre, de inkább már arról van szó, hogy bárki híres lehet 15 perc alatt. „


A nyolcvanas évek kétségtelenül a legmeghatározóbb irányzat volt a maga nemében, hacsak a Die Hard-ot, a trapéz nadrágot, John Travoltát, vagy a Simple Minds-ot említem. Ha egy kicsit mélyebbre merészkedünk, a 80-as kokain, a ruhák, és a marihuana füstös atmoszférájában, újra meglelhetjük azt a kincset, amire talán még most is szükségünk van. Kicsit segítek...A nyolcvanas évek egyik legmeghatározóbb zenekara, az énekesük jelenléte meghatározta egész stílusukat 2016-os fennállásukig. Összesen 30 millió albumot és ugyanennyi kislemezt adtak el világszerte, olyannyira, hogy a szebb napokat is látott Flo-Rida énekest is ismét megihlette leghíresebb daluk ritmusa. Szerintem mindannyian kitalálták, hogy a Dead or Alive-ról van szó, még inkább a szokatlan, de kétségtelen tehetséggel megáldott Pete Burns-ről.



Az 1959-ben született énekes Angliában látta meg a napvilágot, a szülei német bevándorlók voltak. Érdekesség, hogy az édesanyja 46 évesen szülte meg Burnst. Édesanyja gyerekkorában elmondása szerint mindig arra ösztönözte, hogy teljesedjen ki, legyen önmaga, és ne féljen más lenni.

„Az anyám Németországban született, még korábban némafilmekben játszott, és mindig azt mondta nekem, hogy legyek önmagam, és ne féljek kimondani, amit gondolok...12 évesen előjött a lázadó énem, és kifúrattam az orromat, egy india ékszert vettem és azt használtam piercing-ként. Nagyon megbotránkozott mindenki, én voltam a fiú, akinek orrpiercingje van.”

Ebben az időszakban helyi ismertségre tett szert, nem csak a zenei szárnypróbálgatásai miatt, hanem extravagáns stílusa is közrejátszott. Akkoriban Burns, hogy rájátszon a lázadó tinédzser szerepére, és még inkább megbotránkoztassa az embereket, kifejezetten olyan kontaktlencséket használt, amelyek a szem fehérjét eltakarják, így teljes egészében fekete színű szemet kölcsönöz neki. 15 éves korában ismerkedett meg Lynne Corlett-tel, akivel 25 évig éltek együtt, később úgy utal rá, mint élete lelki társára. A közeli barátok elmondása szerint kapcsolatuk vége ellenére is szoros barátságban álltak egészen Burns haláláig.
 

Az áttörés 

Pete Burns és a védjegyévé vált szemtapasz


A banda 1980-ban alakult meg Dead or Alive néven. (Valamiért úgy képzelem el őket mint a 2000-es évek Tokio Hotel-jét) Burns karizmájának és hangjának köszönhetően nem kellett sokat várni a sikerre, hisz az Epic Records szerződést kötött a csapattal. Az első albumuk a Sophisticated Boom Boom néven jelent meg, amiről 4 kislemez jelent meg, többek között a That”s the way is, ami eredetileg a KC and the Sunshine Band dala, még 1975-ből. A cover siker lett, ahogy az album is, így a közvélemény figyelmét felkeltette az akkor meghökkentő külsejű Burns. A közvélemény pedig párhuzamot kezdett el húzni, az akkoriban szintén nagyon népszerű Culture Club-bal, és a szintén szokatlan Boy George-dzsal. Az énekes így nyilatkozott Burns-szel kapcsolatban egy interjú során.
 

„Nem kertelt, még emlékszem a 80-as években amikor először találkoztam vele egy buliban, odajött hozzám és közölte: - Te lekopiztad a külsőmet egy az egyben! „

Dead or Alive


Nem kellett várni a következő durranásra, 85-ben jött az új lemez, a Youthquake, és stílszerűen megrengette az egész világot. Erről a lemezről jelent meg még 1984-ben You spin me Round című dal, és egycsapásra híressé tette a bandát.

A kiadott kislemez visszavonhatatlan siker lett, nem mellesleg az egyik leghosszabb ideig első helyen álló kislemez volt, összesen 4 hónapig, a listán 48 hétig szerepelt, összes 50 ország összeállításában, az album az Egyesült Államokban a top 20-ban nyitott. Az albumnak és a turnénak köszönhetően az egész világot körbejárták, többek között 1987-ben Japánban is koncerteztek.
 

„Imádta az életet, szenvedélyes volt, a You spin me Round nem a zene, a dallam vagy a banda miatt lett akkora siker, hanem Pete Burns miatt.” - nyilatkozta róla Pete Waterman, zenei producer.


Maga Burns a dal és a siker kapcsán a következőképpen vélekedett:

„A 80-as évek elején, még a banda előtt nem kaptam semmi visszajelzést a kiadóktól, azt hittem, hogy kiakasztottam az embereket, ahogy kinéztem, és ahogy megjelentem, nem volt könnyű.”


A hirtelen sikert persze a banda és Burns is nehezen viselte el, ekkor kezdődött el a plasztika műtétek sora. Arca teljesen megváltozott, és merőben eltért attól, ahogy megszokhattuk, de egy biztos volt: nem volt olyan, akiből ne váltott volna ki reakciót. 

Pete Burns a 2000 évek környékén

„A plasztikai műtétek számomra nem is a függőségről szólt, hanem arról, hogy újrakreáljam magam, sokkal inkább, hogy újraalkossam önmagam.”

Burns egyik jellegzetes védjegye a híres szemtapasz, amit bal szemén viselt. Kevesen tudják, hogy először kényszerből vette fel, amikor egy rosszul elsült orrműtét miatt konkrétan eltűnt a fél orra, a szeme bevérzett és a látható nyomokat eltüntetni kényszerülő Burns rögtönözni kényszerült, így mi sem volt egyszerűbb a kalózokra jellemző szemtapasz.

„Orrműtét után úgy néztem ki, mint LaToya Jackson Barbra Streisand orrával.”

A Dead or Alive karrierje során 7 nagylemezt adott ki, az utolsót még 2000-ben. Burns a balul elsült plasztikai műtétek után rekonstrukcióra kényszerült, életveszélyes állapotba került. Az egészsége helyreállítása minden pénzét felemésztette, ezért csőd közelébe került. Kétségbeesetten zenei karrierrje mélyén egyetlen út vezetett kétségbeesetten a pénzhez: valóságshow. 2006-ban így került a Celebrity Big Brother 4-dik évadába, amit végül nem nyert meg, de a média előterébe került ismét. Élete vége felé visszavonultan élt, 2014-ben ismét csődeljárás közelébe került. 2016-ban lépett fel utoljára ahol a legnagyobb slágerét adhatta elő, a You spin me Round-ot. Ugyanebben az évben hunyt el csendes körülmények között. 

„Totálisan kiakadok attól, hogy sokan azt gondolják nő vagyok. Nem mintha zokon venném, szeretem a nőket, szeretem a férfiakat is, de én büszke férfinek vallom magam”

Ha társaságra vágysz csatlakozz!



Teszteld, mennyire ismered a 80-as éveket?