"Egyszerűen nem félek a haláltól, mert egyáltalán nem is félek semmitől, nem értem. Ha csak eszembe jut, kérek magamnak egy masszázst, és azonnal elillannak a gondolatok."
Hedy Lamarr

Sokan mondják, és általánosan elfogadott tény, hogy a szépség és a tudás nem járhat egy cipőben. Ha igen, akkor az biztos valami varázslat. Hedy Lamarr viszont mindenkire rátesz egy lapáttal. Nem ismerős a neve? Semmi gond, ezek után biztos fel fogja ismerni. GPS, Bluetooth, Wi-Fi, csak néhány találmány, ami a nevéhez köthető. Nem mellesleg a maga kora Angelina Jolie-ként is szokták emlegetni. Mégis hogy lehetséges, hogy két teljesen különböző területen érhet el valaki ilyen eredményeket? Válasz nincs, történet annál inkább.

Hedy Lamarr, Hedwig Kiesler néven látta meg a napvilágot 1914-ben az akkori Osztrák-Magyar Monarchia területén, Bécsben. Természetesen, itt sem maradhat el a magyar vonatkozás, hiszen az édesanyja felsőközéposztály-beli zsidó család sarja, budapesti illetőséggel. A filmek és a szereplés iránti szeretete korán megnyilvánult, amit jól bizonyít az, hogy alig 12 évesen egy szépségversenyt is sikerült megnyernie. A 30-as évek elején kisebb, európai szerepeket talált meg, ilyen volt például a Money on the Street, vagy a Storm in a Water Glass, amiben az első kisebb szöveges szerepét kapta meg, míg 1933-ban megkapta első főszerepét az Ecstasy című filmben. A film arról szól, hogy egy fiatal lány egy nála jóval idősebb férfihez megy feleségül, majd a későbbiekben egy fiatal mérnök lesz a nő szeretője. Érdekesség, hogy ez volt az első szexuális tartalmú és jellegű film, amely női orgazmust is bemutatott, nem mellesleg Lamarr egy jelenetben meztelenül úszik egy medencében. A filmet összesen három nyelven: németül, csehül és franciául forgatták le. Németországban a bemutató után a negatív visszhang miatt egész egyszerűen betiltották.

Hedy Lamarr


Még ugyanebben az évben a 18 éves Lamarr feleségül ment az nehéziparos Friedrich Mandl-hez, aki nem mellesleg akkor a harmadik leggazdagabb ember volt Ausztriában. Később önéletrajzi könyvében leírja Lamarr, a stílusosan Ecstasy and Me-ben, hogy a házassága alatt szinte kalitkában érezte magát, részben az irányításmániást Mandl miatt.

„Mindig is tudtam, hogy sosem lehetek igazi színésznő, míg házasok vagyunk...Ő kizárólagos egyeduralkodó volt a házasságban...én olyan voltam mint egy báb, egy olyan dolog, ami a művészet tárgya, és amit őrizni kell, bebörtönözni, és aminek nincs önálló gondolata, vagy önálló élete..”

1937-ben a válást követően Londonba költözött és Louis B. Mayer-rel történő találkozása után szerződést ajánlottak neki az MGM-nél. Ennek köszönhetően olyan nagy filmsztárokkal szerepelhetett egy filmben, mint Spencer Tracy, Clark Gable vagy Judy Garland.

Howard Sharpe, író egy korabeli interjúban így nyilatkozik Lamarr-ról:

„Olyan karizmával rendelkezik, amire Dietrich vagy Garbo sem voltak képesek .”

A hollywoodi siker már a küszöbön állt, mindemellett szabadidejében amatőr szinten foglalkozott fejlesztésekkel és találmányok kifejlesztésével. Ilyen volt például a közlekedési lámpa alapötletének kidolgozása, vagy például pezsgőtabletta. Lamarr hobbijáról ugyan nem sokan tudtak, de azok között akinek tudomásuk volt róla, ott volt Howard Hughes is. Későbbi ismeretségük erős barátsággá fejlődött, Lamarr javasolta ugyanis, hogy a szögletes formájú repülőgépek helyett, lekerekített áramvonalas formákat alkalmazzanak. George Antheil, multitálentummal közösen fejlesztették ki a II. világháború idején az egyidejű rádiófrenkvenciaváltás lehetőségét, amely a későbbiekben a GPS és a Bluetooth technológiájában teljesedett ki. Ennek segítségével tudták meghatározni az ellenséges torpedók helyzetét. 2014-ben a fejlesztés a Nemzeti Fejlesztések Csarnokában is helyet kaptak az államokbeli Ohio-ban.

Hedy Lamarr és Howard Hughes


„Egyszer csak a háborúról kezdtünk el beszélgetni, ami 1940 nyarán egészen borúsnak látszott. Hedy bevallotta, hogy egyáltalán nem érzi magát jól, hisz Hollywood-ban ülni, és rengeteg pénzt keresni, nem egy nagy dolog. Azt mondta, hogy sokat tud magáról a fegyverekről,...ekkor gondolt egyet, otthagyta az MGM-et, és elment Washington-ba, hogy felajánlja szolgálatait a hadseregnek.” - vallott Antheil erről az időszakról.

Az utóbbi találmányuknak köszönhetően 1997-ben díjazták, először az EPF Úttörők díjával, később Lamarr volt az első nő, aki megkapta az ún. fejlesztések Oscar-díját, BULBIE, Gnass Spirit of Achievement Award-ot.

Hogy mekkora hatással is voltak ránk fejlesztései? Nagy hatással kétségtelen. Mindennapi életünkben is nagy szerepet játszik a nevéhez köthető technológia. Az utókor és a világ számára nem elhanyagolható jelentősége van, nem beszélve arról, hogy Anne Hathaway a hírhedt Macskanő szerepét is nagyban inspirálta Hedy Lamarr személye. 2011-ben erről így nyilatkozott a Los Angeles Times-nak:

„Tudom, hogy furcsán hangzik, de a légzése egyszerűen rendkívüli, ahogy egy mély lélegzetet vesz, és aztán lassan kifújja...Az 1933-as Ecstasy-jában van egy jelenet, amikor dohányzik, és valószínűleg ötször vettem lélegzetet, míg ő csak egyet. Ekkor jöttem rá, hogy dolgoznom kell a légzésemen, nagyon sokat...”

Forrás: 
Itt, itt és itt.

Egyedül lenni nagyon rossz dolog, ezért csatlakozz Hozzánk